Гучні заголовки й катастрофічні прогнози

       Гучні заголовки й катастрофічні прогнози, вони вже стали майже синонімами репортажів про глобальне потепління. Зазвичай, журналісти не дуже розбираються в цій темі, та їм це, власне кажучи, і не потрібно. Вони просто висвітлюють кілька фактів, які начебто цілком правильні, з авторитетного джерела й підходять темі. Але не завжди такі дії оправдані.

   19 грудня 2016 року ТСН показало сюжет: «Глобальне танення: НАСА спрогнозувало всесвітній потоп, що зачепить Україну», який побачило чимало українців, лише на YouTube відео переглянуло більше 4,5 тисяч осіб. 

 

          Здавалося б, прекрасний матеріал, у якому присутні графіки з посиланням на НАСА, думки експертів та карти. Усе виглядає досить науково за винятком кількох ляпів, що змусили мене поглянути на відео з іншого боку. Почнемо з самого початку.

          «Спеціалісти американського космічного агентства НАСА передрікають глобальне танення льоду в Антарктиці». Лише перші секунди  - й уже сумніви. ТСН посилається на  дослідження НАСА, які ще в квітні стверджували, що льодовики Антарктиди збільшуються. Більше того, агентство проводило довготривалі спостереження за змінною маси льодовиків Антарктиди та Гренландії з квітня 2002 по травень 2015 за допомогою супутника GRACE

http://advances.sciencemag.org/content/2/4/e1501693 

І ось що отримали: 


    Але ж з цих графіків не можна чітко визначити, чи дійсно наростає Антарктида, скажете Ви. Тому варто згадати й про ще один ресурс - Cryosphere today

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

 

Це архів, який вів спостереження за зміною льоду з 1979  до 2016 року. Він створив інтерактивні графіки, де кожен день позначив площу льоду в кілометрах квадратних. Розгляньмо графік для Південного полюса, залишивши включеними лише  4 роки 1985, 1995, 2005, 2015, тобто, середини кожного десятиліття. А тепер поглянемо на те що маємо…

    Це не просто «ого», площа льодів Антарктиди дійсно зростає з кожним десятиліттям. І це видно без зайвих обрахунків.

        Ну що ж продовжимо перегляд сюжету.

        Далі бачимо карту… Прекрасна ідея, карти завжди допомагали візуалізувати матеріал. Але виникає питання «чому»? Чому саме ці сім точок? А долині річки По чи річки Рона нічого не загрожує? У Середземному морі рівень води не підніметься? Одна карта, а скільки цікавих питань! Давайте припустимо, що це метод генералізації, просто відбір інформації.

       Тепер щодо України. Так, дійсно, з цим не посперечаєшся, Причорноморська западина дійсно йде під воду. Буквально. Через епейрогенічні рухи. Що це таке? Усе просто. Усі ми (ну майже усі) знаємо, що є літосферні плити, які рухається горизонтально по земній кулі. На літосферних плитах  порівняно вирівняні й стійкі ділянки поверхні, що називаються платформами. Так ось, виявляється, ці платформи теж рухаються й не лише в горизонтальному напрямку разом з літосферною плитою, але й вертикально! Так узбережжя Чорного моря щороку опускається приблизно на 1 мм на рік, а  поблизу Одеси навіть швидше. 

       Причиною  епейрогенічних   рухів  є  перш  за   все   ізостазія,   тобто врівноваження. Так, дійсно, танення може призвести до затоплення прибережних ділянок, адже тиск, із яким лід тисне на плиту, зникне.  Однак є одна  важлива  деталь: танення Антарктиди матиме значно менший вплив на прибережні зони України, ніж розтавання багаторічної мерзлоти на півночі Євразії.

         Ну що ж, дивимося далі. Розглядаємо безпосередньо Антарктиду. Приємно, що «найчутливіше» місце Антарктиди дійсно вказане правильно й там дійсно відбуваються колосальні трати льодовикового покриву. Проте далі з’являється схема танення. Мабуть, якщо ви бачите це відео вперше, то не помітили, що зверху вказані роки. Як виявляється, ця вся схема розрахована далеко не найближче майбутнє, а на 14 тисяч років! І за ці 140 століть рівень води мав би піднятися на  майже 3 метри згідно з графіком знизу. І то у випадку, якщо все на Землі залишиться в такому ж стані, як сьогодні, що малоймовірно. І тут на фоні графіка диктор каже:«За 60 років це призведе до підвищення рівня океану. На думку експертів, щонайменше на 3 метри» Вибачте, але що? Ви дійсно бачили модель і графік, що показали глядачам. Чи, можливо, просто не знали, що 1 kyr - це 1000 років? 

     Після цього Світлана Криковська розповідає про населення. Все було б прекрасно, якби в репортажі про Антарктиду її не сплутали з Гренландією.

    «А на цьому фото тріщина на четвертому за розмірами льодовику в Антарктиді» Хм... судячи з усього мова йде про шельфовий льодовик Ларсена, адже між тріщинами видно воду. Хоча з впевненість сказати не можна, адже нам показують цілу серію фото й не факт, що з одного місця. Але припустимо, що це дійсно льодовик Ларсена. Тоді виникає питання. А хіба це проблема, шельфовий льодовик відколюється? Хіба не так утворюються й завжди утворювалися айсберги? Хах, дивне питання, еге ж? Що ще цікаво, звучить все так, ніби тріщина -  це велика глобальна проблема, але давайте розгорнемо карту.      


       Не хотілося б ображати Євгена Черкеза, але його слова дещо суперечать моделюванню НАСА. Навряд чи американці помилилися в розрахунках на 67 метрів.

          Однак варто підкреслити, що ідея з циклічністю -  це чи не найкраще, що я почула в усьому сюжеті. Згідно з циклами Міланковича, епохи потепління й похолодання постійно чергуються, і така тенденція мала б продовжитися й у майбутньому.

             Насамкінець хотілося б порадити журналістам, які беруться за серйозні наукові теми й є далекими від них, починати з усебічного та глибокого опрацювання матеріалу, аби уникнути таких серйозних ляпів. Глядачам же хочу порадити мислити завжди критично і ніколи не довіряти телебаченню абсолютно.

 

              Тетяна  Торчило             

учениця 11 класу                  

НВК "Нововолинська  спеціалізована школа І-ІІІ cтупенів №1 - колегіум",

учасниця Міжнародної олімпіади з наук про Землю

На головну                  

 

Залишайте коментарі! Мені надзвичайно важлива саме Ваша думка!

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    iamnotascientist (Thursday, 22 December 2016 17:57)

    Перша порада: "Коли скептично не погоджуєшся з чимось, перевір тричі те, що написала."

    "Розгляньмо графік для Південного полюса," Окей, подивися, що написано в колонці справа. "Sea Ice".
    З цього графіку ти робиш висновок, що площа льодів Антарктиди зростає. А на картиночці бачимо лише сезонне коливання площі морського льоду. І навіть тут бачимо, що його кількість змінювалася відповідно до пори року. Наприклад, 61 дня року льоду було більше у 2015 році, а з 210 по 270 лідерство змінювалося тричі.

    Порада друга: " Коли закидаєш важкі терміни, а) сама розумій їх значення
    б) дай їх зрозуміти іншим"

    "Причиною епейрогенічних рухів є перш за все ізостазія, тобто врівноваження. Так, дійсно, танення може призвести до затоплення прибережних ділянок, адже тиск, із яким лід тисне на плиту, зникне. Однак є одна важлива еталь: танення Антарктиди матиме значно менший вплив на прибережні зони України, ніж розтавання багаторічної мерзлоти на півночі Євразії." Автор хотіла сказати, що коли тане вічна мерзлота або покривний льодовик, то ця територія піднімається, бо тиск на неї зменшився, а якщо одна територія піднімається, то інша повинна опуститися. Ізостазія залежить від густини ділянки земної коли, висоти рельєфу та, як наслідок перших двох, його маси (Чим важчий рельєф, тим глибше він вкорінюється в мантію) , а причин її зміни досить багато (танення, складчастість, карст тощо". Тому розглядати вплив танення чогось на рух літосферної плити як пряму пропорційність - це неправильно. Так, додатковий вектор звісно буде, але він далеко(!) не вирішальний.

    Думаю, що далі розбір матеріалу втрачає сенс.

    Порада третя: "Коли ти щось пишеш, то не думай, що читач тупіший за тебе"
    "Усі ми (ну майже усі)", "Буквально.", "Що це таке? Усе просто." - це ріже очі. Також, невиправдана кількість риторичних запитань робить теж саме.

    "Глядачам же хочу порадити мислити завжди критично і ніколи не довіряти телебаченню абсолютно."
    І авторам в інтернетах теж.

Кнопка сайту

Моя правда - комп'ютери і не тільки

<a href="https://mykit.jimdofree.com/" target=_blank><img src="https://u.jimdo.com/www54/o/s174e7a2e65579768/img/i80619ee0bc08d65e/1354027211/std/image.gif" border="0" title="Моя правда - комп'ютери і не тільки" width="120" height="50"></a>

Анализ сайта - PR-CY Rank
Проверить тИЦ и PR