Google Earth, або Google Планета Земля

Цікаво знати

Google Earth або  Google Планета Земля
Google Планета Земля

Сервіс «GoogleEarth», або Google Планета Земля, створено на базі пошукового сервісу Google.

10 років тому людина вже могла в Інтернеті за допомогою деяких програм побачити супутникові фотографії (космознімки), які, однак, зoвсім не були пов'язані з картографічними сервісами.

            А в 2005 році у Google з'явилася нова функція GoogleMaps. Це система динамічних інтерактивних карт, супутникові фото накладені на звичайні карти, що дає можливість для пошуку інформації про місце розташування, переміщення по картах, швидкого та простого пошуку потрібного маршруту, і що найцікавіше, за допомогою технології Keyhole (розробка цифрових і супутникових карт) Google можуть відображати як традиційні карти, так і супутникові фотографії (вид місцевості з висоти). А в червні 2005 року створено сервіс   «GoogleEarth» з 3D- картами Землі.   Читати далі...

«GoogleEarth» має велику, візуально чітку базу даних супутникових зображень і тривимірних моделей. Зображення понад чверті суходолу планети, де проживає 75% населення планети, мають субметрову роздільну здатність, тобто кожен піксель відображає площу , меншу за один квадратний метр. Цього досьтньо, щоб розгледіти лобове скло автомобіля.

У сервісі «GoogleEarth» в мережу Інтернет було викладено аерофотознімки та космознімки(сателітні) більшої частини Землі. Для деяких регіонів ці знімки є дуже високої якості.

Крім того, даний сервіс дозволяє простим користувачам, додавати свої власні фотографії подорожей та визначних місць до «GoogleEarth» за допомогою Panoramio (http://www.panoramio.com). Це веб-сайт для розміщення фотографій, що дозволяє зберігати їх географічні координати. Будь-яка людина може побачити власні фото на «GoogleEarth» після того, як вони будуть перевірені та схвалені модератором. Після перевірки (а вона триває від 1 години до 5 днів) і при дотриманні Приймальної політики GoogleEarth фото маркується невеликим значком (логотипом Panoramio) і написом внизу - «Фотографія обрана для GoogleEarth». До речі, слід зауважити, що оновлення фотографій з Panoramio на сервіс «GoogleEarth» відбуваєьбся декілька разів на тиждень. І саме після чергового оновлення можна побачити власну світлину.

23 лютого 2010 року стало можливим автоматично додавати на  Panoramio фотографії з сайту PicasaWebAlbums (http://www.picasaweb.google.com )

25 березня 2011 року на сайті Panoramio налічувалося вже близько 50 мільйонів фотографій. Нині за 20 днів на сайт завантажується понад мільйон фото. Із них 25-30% видаляються адміністрацією або самими користувачами.

Сьогодні  «GoogleEarth» працює над 3D- картами, які  є «склеєними» з фотознімків, що зроблені зі спеціальних літаків. Так фотографуються будівлі, пам'ятники, навіть дерева на вулицях.

Крім цього, камери встановлюють на дахах автомобілів, а де машина проїхати не може, там працюють співробітники Googleз камерами, що закріплені на рюкзаках.

Цікаво, що українці вже спробували сервіс «GoogleEarth»  у масштабному проекті «Збудуй Львів у «GoogleEarth», який стартував 2 роки тому в жовтні. На віртуальний глобус «GoogleEarth» вже потрапило25% львівського середмістя. Про це інформує сайт vizitlviv.net. Метою кампанії є розробка 3D-моделі всієї історичної моделі Львова та розміщення її на всесвітньо відомому сервісі.

У службі  «GoogleEarth» використовуються знімки, давність яких складає від одного до трьох років. Велика кількість географічної інформації надходить від постачальників партнерів: державних структур, приватних підприємств, науково-дослідницьких інститутів тощо (http://www.earth.google.com/ocean/partners.html )

«GoogleEarth» дозволяє кожному мешканцеві планети  побачити будь-яку точку земної кулі, одержати інформацію про погоду, транспорт та трафік, стан довкілля, переглянути план того чи іншого міста, рельєф океану та гірських масивів, панорами визначних чи цікавих місць, фото найрізноманітніших куточків світу.

Серед основних можливостей «GoogleEarth» найважливішими, на мою думку, є такі:

-        віртуальна камера, що дозволяє користувачу легко потрапити в будь-яку точку Землі;

-        наявність тривимірної моделі земної кулі з нанесеними на неї супутниковими знімками, мапами, іншими даними;

-        інтерактивні 3D-моделі будівель та інших значних об'єктів;

-        назви географічних об'єктів, населених пунктів, вулиць, аеропортів, доріг тощо;

-        мітки та фотографії користувачів;

-        функція вимірювання відстаней;

-        можливість збереження пошуку, налаштувань і закладок  «GoogleEarth»;

-        можливість перегляду знімків космічного простору.

Однак сьогодні в силу різних причин (на мою думку, це й політичні , і пов'язані з розвитком технологій та конкуренцією) є чимало аналогів «GoogleEarth» в різних країнах.

Наприклад, навесні 2013 року міністр зв'язку Ірану заявив, що це тільки на перший погляд «GoogleEarth» створений для картографічних послуг користувачам, а насправді за цим сервісом стоять західні та американські розвідслужби і головною метою «GoogleEarth» є отримання розвідувальних даних із інших країн. Таким чином, іранці припинили доступ до цього сервісу і вже створили власний аналог. TheGuardian повідомляє, що восени 2013 року працюватиме «ісламський аналог» «GoogleEarth» - іранський сервіс «БАСІР», що перекладається як «проникливий».

            Китайський картографічний сервіс  MapWorldстворений у 2010 році Державним бюро геодезії та катртографії  КНР. Новий сервіс дозволяє користувачам вивчати карти світу в 2-D та  3-D форматах.Топографічні карти оновлюються двічі на рік, тоді як дані  «GoogleEarth»  кожні декілька хвилин. Проте в березні 2010 року Googleзакрив свій пошуковий сервер та поштовий сервіс через низку хакерських атак та спроби цензури пошти користувачів з боку влади КНР.

           Російський сервіс Геопортал Роскосмосу (http://www.geoportal.ntsomz.ru) надає користу-вачам доступ до космічних фотознімків. Безперервне відображення земної поверхні забезпечується супутниками «Ресурс – ДК1», «Монітор –Е», «Метеор – М1» та іншими, а такоєж зарубіжними космічними апаратами. Частина інформації про поверхню Землі була придбана в американського космічного агентства NASA. Російський аналог призначений для забезпечення доступу державних структур, а також юридичних та фізичних осіб до інформаційних ресурсів єдиного банку геоінформаційних   даних, оперативного пошуку по єдиному каталогу інформації дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), розрахунок координат і відстаней для вибраних обєктів на фотокарті, формування замовлення  на архівні матеріали ДЗЗ. Працює на базі Наукового центру оперативного моніторингу Землі (НЦ ОМЗ) Федерального космічного агентства.

Waze. Безплатний додаток до мобільних пристроїв, дозволяє відстежувати ситуацію на дорогах і трасах в режимі реального часу, прокладати оптимальні маршрути, отримувати інформацію і попереджати інших про зміну дорожніх умов, першкоди, пости ДАІ, спілкуватися з іншими користувачами на карті.

OpenStreetMap(дослівно «відкрита карта вулиць»), скорочено OSM - некомерційний картографічний проект зі створення силами користувачів Інтернету детальної вільної та безкоштовної карти світу.

NASAWorldWind - повністю тривимірний інтерактивний віртуальний глобус, створений NASA. Робота з цим сервером вимагає технічної підготовки. Використовує супутникові знімки NASA та аерофотознімки USGS для побудови тривимірних моделей Землі, Місяця, Марса, Венери та Юпітера.

Yandex. Mapsдає доступ до карт понад 300 міст, можливість пошуку компаній по введеній адресі.

             MapQuest американський картографічний сервіс, що належить компанії AOL. Один із перших картографічних сервісів в Інтернеті.. Найбільшою популярністю користувався в кінці 90-х – на початку 2000-х.

            Звичайно, це тількі найвідоміші аналоги сервісу «GoogleEarth». Сьогодні є всі підстави твердити, що саме «GoogleEarth» є найповнішим, найоперативнішим та наймасовішим. На відміну від багатьох аналогів, «GoogleEarth» не потребує попередньої технічної підготовки. Достатньо завантажити тривимірне зображення Землі, потім увести адресу і можна розглянути у найменших деталях найвизначніші пам’ятки, споруди, наприклад, статую Свободи чи піраміду Хеопса, Ейфілеву вежу чи оперний театр у Сіднеї. Величезне значення, на мою думку, має і той факт, що будь-хто при бажанні може долучитися до цього сервісу, додаючи й власні фото.

За матеріалами:

 

http://www.google.com/earth

 

http://tsn.ua/nauka_it/karti-google-zmozhut-pracyuvati-bez-internetu.html

 

http://www.visitlviv.net/news/ua/4716

 

http://worldwind.arc.nasa.gov

 

http://versii.com/news/217182 (www.tianditu.cn, www.chinaonmap.cn)

 

http://45f.ru/ (http://geoportal.ntsomz.ru/)

 

http://www.uefima.ru/news/iran-sozdaet-svoj-analog-google-earth.html

 

 

 

 

Тетяна  Торчило

 

учениця  Нововолинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1- колегіуму

 

 

Залишайте коментарі! Мені надзвичайно важлива саме Ваша думка!

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    оля (Thursday, 25 July 2013 19:17)

    непогана стаття. Корисно прочитати тим, хто цікавиться географією! Дякую

Кнопка сайту

Моя правда - комп'ютери і не тільки

<a href="https://mykit.jimdofree.com/" target=_blank><img src="https://u.jimdo.com/www54/o/s174e7a2e65579768/img/i80619ee0bc08d65e/1354027211/std/image.gif" border="0" title="Моя правда - комп'ютери і не тільки" width="120" height="50"></a>

Анализ сайта - PR-CY Rank
Проверить тИЦ и PR